هر سالی که به کنکور نزدیک تر میشید، اهمیت مقطع تحصیلی هم بیشتر میشه و باید درساتون رو بهتر بخونید . سال یازدهم هم یکی از سال هایی هست که فاصلش تا کنکور بسیار کمه و هم این که درسا خیلی مهم تر و سخت تر میشن ، پس میتونیم نتیجه بگیریم که این سال جزو سال های پر اهمیت هست . سال یازدهم به نسبت سال دهم سختی کمتری دارد اما مباحث کلیدی و پر کاربردی دارد . شباهت سال دهم و دوازدهم به هم بیشتر است و مطالب به هم مرتبط هستند؛ اما سال یازدهم جزیره ای جدا است که مباحث آن به هم مرتبط نیستند. البته دروس یازدهم یادگیری آسان تری دارند و جزو مباحث پر سوال در کنکور سراسری هستند .مشاوره و برنامه ریزی یازدهم میتونه شما رو به سطح خوبی نزدیک کنه و استرس شما رو کم کنه. پس سعی کن همین اول راه از یه مشاور خوب کمک بگیری.
مساله اصلی تو این سال اینه که شما باید حتما دروس سال یازدهم رو خوب بلد باشید ، کلی تست بزنید و به اصطلاح خودمون کتاب رو قورت بدید . یادتون باشه سال دورازدهم قراره کلی درس جدید یاد بگیرید، فرصت شما خیلی خیلی کم میشه و شاید اصلا نتونید دروس سال های گذشته رو مرور کنید . پس حتما حتما از همین امسال شروع کنید.
در ادامه راجع به شرایط مشاوره اقتصادی و در پایه یازدهم تجربی، مشاوره یازدهم ریاضی و مشاوره یازدهم انسانی توضیح می دهیم.
اهمیت برنامه ریزی در سال یازدهم
برنامه ریزی یعنی نظم دادن به زمان و مطالعه منظم هر درس . تعداد فصل های هر کتاب درسی در سال یازدهم زیاد نیست، اما مباحث هر فصل بسیار طولانی و گاها سخت می باشد. برای همین باید بتوانید طبق یک زمان بندی مشخص با دبیر و مدرسه همگام باشید. برنامه ریزی درسی به این همگامی کمک می کند. همچنین برنامه ریزی به افزایش یادگیری کمک می کند؛ چرا که وقتی شما به شکل منظم مطالعه می کنید، قدرت یادگیری و حافظه شما افزایش می یابد. همچنین وجود برنامه ریزی در سال یازدهم موجب کسب عادت مطالعه در دانش آموز می شود. بسیارند دانش آموزانی که وقتی وارد پایه دوازدهم می شوند، ساعت مطالعه آنها میانگین 3 الی 4 ساعت می باشد؛ و این میزان مطالعه روند درسی آنها را با بحران رو به رو می کند. اما برنامه ریزی در سال یازدهم موجب افزایش ساعت مطالعه به صورت اصولی می شود، که کمک میکند در سال دوازدهم هم با ساعات طولانی مطالعه مشکل نداشته باشید.
اهمیت سال یازدهم در این است که داوطلب، با دوره دوم دبیرستان آشنایی کافی را پیدا کرده است و سبک های مطالعه را آموخته است. اگر از سال دهم با برنامه مطالعه کرده اید، در سال یازدهم، باید هم به مرور مباحث سال دهم از روی منابع خلاصه نویسی تون بپردازید و هم باید به جمع بندی سال یازدهم بپردازید. سال یازدهم سال حساس و کلیدی است که باید بسیار دقیق پیش رفت . در سال یازدهم همراهی و همگامی یک مشاور با تجربه بسیار لازم است.
آموزش مدیریت زمان
تا زمانی که برنامه ریزی نداشته باشید، بین مطالعه و استراحت و انجام تکالیف و جمع بندی دروس نمی توانید تعادل برقرار کنید. در زمان امتحان یک درس، حجم زیادی از دروس دیگر باقی می ماند. مثلا دانش آموزی که برنامه ریزی ندارد، اگر روز شنبه امتحان فیزیک داشته باشد کل هفته خود را به مطالعه فیزیک اختصاص می دهد و موجب عقب ماندن سایر دروس او می شود. حال در شب امتحان زیست، باید کل روز را زیست بخواند چون حجم مباحث مطالعه نشده و جا مانده زیاد است. اما برنامه ریزی به شما کمک می کند، که هر درس را در زمان مقرر خود بخوانید و بین مطالعه و تفریح خود و تکالیف و امتحان های دبیر تعادل و توازن برقرار کنید.
برنامه ریزی و افزایش میزان مطالعه
بدون داشتن برنامه ریزی نمی توانید ساعت مطالعه خود را افزایش دهید. عوامل حواس پرتی به قدری زیاد هستند که مانع مطالعه شما می شوند. اما اگر طبق برنامه هفتگی خود درس بخوانید، می توانید به یک مطالعه استاندارد دست پیدا کنید.
برنامه ریزی به مطالعه انگیزه می بخشد
اگر قرار باشد که خودتان مطالعه کنید، مسلما کارها پشت گوش می افتد! اما زمانی که یک برنامه ریزی دارید، که باید در رابطه با نحوه اجرای آن به مشاور خود گزارش بدهید، اینکار در شما انگیزه ای ایجاد می کند که بتوانید به هدف درسی خودتان برسید.
برنامه ریزی و همزمان مطالعه و تست
یکی از خاصیت های برنامه ریزی در این است، که شما را ملزم به اجرای هر آنچه در برگه برنامه ریزی هفتگی شما نوشته است می کند. اگر بدون برنامه مطالعه کنید، فقط زمان خود را به مطالعه تشریحی و کتاب درسی اختصاص می دهید؛ اما با برنامه ریزی روزانه و هفتگی و یا ماهانه که در آن جزییات به خوبی مشخص شده باشد، می توانید علاوه بر مطالعه کتاب و جزوه و حل تمرینات کتاب درسی به حل تست های کتاب کمک آموزشی خود نیز بپردازید. البته به شرط آنکه برنامه ریزی شما تخصصی و دقیق طراحی شده باشد.
ویژگی های برنامه ریزی خوب
یک برنامه ریزی مناسب باید:
- ویژگی های شخصیتی و فردی شما را در بر بگیرد و کاملا جزیی و بر اساس ویژگی های شخصیتی شما نوشته بشود.
- توسط یک مشاور تحصیلی متخصص و با تجربه انجام شود. ( هیچ گاه یک دانشجو پزشکی یا فردی که در سال های اول و دوم کاری خود است نمی تواند تخصص و مهارت کافی برای برنامه ریزی های شما داشته باشد )
- متعادل باشد! بیش از حد توان بودن یا دست کم گرفتن دانش اموز هر دو از آفت های برنامه ریزی است برای همین موضوع یک برنامه ریزی خوب باید در حد تعادل باشد.
- اهداف شما را پوشش دهد .برنامه ریزی باید به گونه ای باشد که شما را به هدفتان برساند؛ اگر مقصد شما پزشکی است در جاده پزشکی حرکت کند، اگر مقصد شما حقوق است اتوبان حقوق را در پیش گیرد.
- پایدار باشد. استمرار و تکرار در یک راه می تواند موفقیت بزرگی را ایجاد کند. برنامه ریزی درسی ای می تواند شما را به مقصد برساند که پایدار و مستمر باشد.
- تنوع داشته باشد. برنامه ریزی باید به گونه ای باشد که در شما شور و اشتیاق مطالعه ایجاد کند و یکنواخت و خسته کننده نباشد.
- استاندارد های مطالعه را داشته باشد. در رابطه با استاندارد های مطالعه به صورت مفصل صحبت کرده ایم، اما چیدمان تمامی این استاندارد ها در کنار هم کار آسانی نیست و نیاز به تخصص دارد.
- جزیی باشد. یک برنامه ریزی خوب باید با تمام جزییات باشد؛ اینکه شما بدانید که در فلان ساعت باید ریاضی بخوانید، کافی نیست! برنامه ریزی درست باید تمامی جزییات یک واحد مطالعاتی را در بر بگیرد.
- روی مهارت ها وتوانایی های شما مسلط باشد. یک برنامه ریزی درسی خوب باید به شما مهارت های جدید بیاموزد و موجب تثبیت مهارت های قبلی شما نیز شود.
- انگیزشی باشد. یک برنامه خوب و یک مشاور خوب، باید موجب انگیزه شما شوند و جهت رو به رشدی به شما بدهند.
مهم ترین دوره های مطالعاتی یازدهم
از آنجایی که بعد از امتحانات پایان ترم دوم، شما یک دانش آموز کنکوری محسوب می شوید، فقط تا عید نوروز سال یازدهم فرصت دارید که دروس پایه را جمع بندی کنید. قرار نیست با کوهی از نقاط ضعف و دروس مطالعه نشده وارد پایه دوازدهم بشویم، و انتظار داشته باشیم که عملکرد 3 سال را در یک سال تحصیلی به موفقیت برسانیم! برای همین در سال یازدهم دوره های طلایی وجود دارد، که حتما باید با برنامه ریزی جمع بندی در آن به مطالعه بپردازید . این دوره ها عبارتند از:
تابستان سال دهم شاهراه ورود یازدهم :
مسلما اگر انتخاب کنی که در تابستان پایان سال دهم تفریح کنی، نمی توانی محصول موفقیت رو برداشت کنی. این فصل از سال بهترین فرصت است تا نقاط ضعف خود را برطرف کنی و با پایه ای قوی وارد سال یازدهم بشی. یک جمع بندی خوب از دروس پیش نیاز سال دهم می تواند شروع طوفانی برای سال یازدهم باشد. بهترین ساعت مطالعه در تابستان روزانه بین 3 الی 4 ساعت می باشد تا بتوانید جمع بندی خوبی داشته باشید، درس های پایه ای را به صورت کامل مطالعه کنید و قدرتمند وارد پایه یازدهم شوید.
امتحانات دی ماه :
برای جمع بندی دروس ترم اول سال یازدهم، بهترین فرصت امتحانات دی ماه می باشد؛ که در حد فاصل هر امتحان آن درس را به طور کامل مطالعه و جمع بندی کنید. اگر هدف شما فقط قبولی در امتحانات می باشد و تصور می کنید که نمرات شما تاثیری در کنکور ندارد، حرف صحیحی است؛ اما هدف از جمع بندی امتحانات ترم اول، یادگیری و تسلط بر مباحث برای شرکت در کنکور سراسری است؛ که باید کتاب و جزوه خود را کامل مطالعه کنید و زمان بیشتری بر روی تست های آموزشی بگذارید.
دوران عید نوروز:
در تعطیلات عید نیز با برنامه ریزی جمع بندی، باید به مطالعه تمامی مباحث پایه یازدهم بپردازید. دوران عید به دور از هیاهو امتحان و تکالیف و نمره و غیره، می توانید از ابتدا شروع به مرور و جمع بندی مباحث کنید. برنامه ریزی جمع بندی برای دروس پایه یازدهم در عید بسیار ضروری است، تا بتوانید تمامی سرفصل های کتاب درسی را در مدت زمان 10 روز جمع بندی کنید.
این سه بازه زمانی فرصت های طلایی مطالعه و برنامه ریزی درسال یازدهم است. هرچند که یک داوطلب موفق در طول سال با دبیر خود همگام است، برای تمامی روزهای درسی خود برنامه ریزی دارد و به برنامه درسی هفتگی و یا ماهانه خود عمل می کند. اما این بازه جمع بندی فرصت خوبی برای مرور و تثبیت مطالب درسی می باشد.
نکات مهم مشاوره یازدهم
اگر تازه میخواین درس خوندن رو به صورت جدی شروع کنید، اصلا نگران نباشید و فکر نکنید که دیگه فرصتی برای جبران زمان از دست رفته نیست! خیلی از دانش آموزا هستند که هنوز شروع نکردن. تو سعی کن همین الان شروع کنی تا از رقیبات جا نمونی.
خیلی از افراد تاکید دارن که سال یازدهم رو فقط تشریحی یاد بگیرن،اگر شما هم جزو دانش آموزایی هستین که اعتقاد دارین هنوز زوده تست بزنم و سال دوزدهم تازه شروع میکنم به تست زنی باید بگم ، کارتون اشتباههه … سعی کن از الان تست زنی رو شروع کنی تا قوی بشی و سرعت عملت بالا بره.
میتونم به جرئت بگم تابستون سال یازدهم یه تابستون طلاییه که نباید ازش غافل بشی . شماتو این تابستون فرصت داری هم درسای سال دهم و هم درسای سال یازدهم رو مطالعه کنی.
سعی کنید هنگام مطالعه دروس ، نقاط ضعف و قوت تون رو خوب تشخیص بدید . اگر خودتون توانایی اون رو داشتید، خودتون نقاط ضعف تون رو رفع کنید. اگر به تنهایی از پسش بر نیومدید تو کلاس تدریس خصوصی شرکت کنید و از یک معلم خصوصی خوب کمک بگیرید . در مورد نقاط قوت هم باید بگم که حواس تون باشه نباید ناگهانی بعضی درس هایی که تسلط خوبی روی اونها دارید رها کنید؛ نگید چون بلد هستم و یا تستامو خوب میزنم دیگه تمومه … باید اونا هم چند وقت یه بار مرور کنید تا به نقاط ضعفتون تبدیل نشه!
برنامه هفتگی منظم داشته باشید و سعی کنید طبق برنامه پیش برید. سعی نکنید برای خودتون یه برنامه فوق فشرده و فضایی بنویسید که زود خسته بشید و یا نتونید انجامش بدید. مشاوره و برنامه ریزی یازدهم خیلی اهمیت داره و مهمه که توسط چه کسی انجام بشه . پس اگر فکر میکنی خودت نمیتونی یه برنامه ریزی دقیق و اصولی داشته باشی، از یک مشاور خوب کمک بگیر، تا تو این راه بهت کمک کنه و استرس و نگرانیت رو به شدت کاهش بده.
خلاصه نویسی رو یاد بگیرید. همه نکات مهم و کنکوری رو تو دفترچه ای یادداشت کنید؛ تا چند وقت یکبار بهش سر بزنید و نکات رو مرور کنید، تا روز کنکور در حافظه بلند مدت شما مانده باشد.
میزان مطالعه در سال یازدهم:
در سال یازدهم به نسبت سال دهم باید ساعت مطالعه بالاتری داشته باشید. میزان مطالعه در سال یازدهم در روزهای مدرسه بین 4 الی 5 ساعت و در روزهای تعطیل بین 7 الی 9 ساعت می باشد. در این ساعات مطالعه باید روی ضریب کیفیت پاسخ دهی و یادگیری بیشتر تمرکز کنید!
میزان تست هفتگی در سال یازدهم :
در سال یازدهم به نسبت سال دهم باید تعداد تست بیشتری زد و اهمیت تست را نباید نادیده گرفت برای همین موضوع باید علاوه بر تست های آموزشی به تست های تحلیلی و تست های زمان دار هم توجه کنید میزان تست استاندارد در سال یازدهم دو برابر تست دهم هست و حداقل در روز بین 150 تا 170 تا تست باید زده شود و مجموع تست های هفتگی به 1000 برسد .
منابع مطالعاتی و کتاب کمک آموزشی :
منابع کمک آموزشی بنا بر سطح دانش آموز می تواند متغیر باشد؛ اما برخی از منابع جزو بهترین ها در سال یازدهم می باشد. بدون کتاب تست و درسنامه معتبر، مسلما نمی توان یادگیری کاملی داشت. در کنار مطالعه کتاب کمک درسی، لازم است که دانش آموز پایه یازدهم حتما از یک کتاب کمک آموزشی نیز استفاده کند. در جلسات مشاوره درسی، مشاور بنا بر سطح و وضعیت شما در هر درس بهترین منابع را به شما معرفی خواهد کرد.
مهارت آزمون دادن:
یکی از مهم ترین مهارت ها در سال یازدهم مهارت آزمون دادن است؛ چرا که تمرین برای یک آزمون خوب در سال دوازدهم دیر است. شما باید مهارت پاسخ دهی را در سال یازدهم کسب کنید. در سال دهم هدف بیشتر، تمرکز بر مهارت یادگیری است. در سال یازدهم باید روی مهارت های یادگیری مسلط شده باشید و جزو عادات خوب شما شده باشد؛ حالا باید روی افزایش ضریب پاسخ دهی کار کنید.
مهارت آزمون دادن شامل :
مشخص کردن درصد هدف
افزایش تمرکز در مطالعه سوال
افزایس سرعت تست زنی بدون عجله
تکنیک رها سازی
وقفه آزمون
مرور در جلسه آزمون برای بازگشت
رعایت بازه زمانی هر درس به همان درس
ایجاد یک ترتیب مناسب برای دفترچه
مهارت مرور:
یکی از مهم ترین آیتم ها این است، که زحمات قبلی شما به هدر نرود؛ و سال دهم که دروس سخت و پر سوالی دارد به دست فراموشی سپرده نشود. برای همین در برنامه ریزی های شما باید یک زمان مناسب برای مرور مباحث مطالعه شده قبلی و مباحث سال دهم قرار داده شود. روش مرور کردن نیز بسیار مهم است. مرور به معنای دوباره خوانی نیست! بلکه باید بتوانید در مدت زمان کوتاه تمامی مباحث را به حافظه کوتاه مدت خود برگردانید.
تعیین درس شاخص:
یکی از مهم ترین مسائل در سال یازدهم، مشخص کردن درس شاخص است. برای همین موضوع باید درس شاخص خود را هم از کتاب های سال دهم و هم از کتاب های سال یازدهم به خوبی جمع بندی کنید. حتی اگر با برنامه و مهارت به پیش بروید و یک مشاور خوب در کنار خود داشته باشید، میتوانید که برخی از مباحث سال دوازدهم را نیز به صورت خودخوان شروع کنید؛ یادتان باشد مدیریت تمامی اینها در برنامه نیاز به یک برنامه ریزی خوب دارد! اگر بتوانید در سال یازدهم روی این مباحث به صورت کامل مسلط بشوید، خیالتان حسابی از سال کنکور راحت است.
مشاوره یازدهم تجربی و ریاضی
دانش آموزان رشته تجربی در پایه یازدهم، باید مراقب باشند که با یک برنامه ریزی مشخص مطالعه کنند. چرا که پایه یازدهم مباحث سنگینی در زیست و فیزیک و شیمی دارد، که ارتباط موضوعی هم با سال دهم ندارند و به سال دوازدهم هم مربوط نمی شود. بنابراین باید دروس سال یازدهم به صورت جداگانه در این پایه جمع بندی شود. داوطلب یازدهم تجربی باید بداند که خودش هم اکنون یک دانش آموز کنکوری است. وظیفه دانش آموز یازدهم در رشته تجربی این است که، به کمک مشاوره تحصیلی سال یازدهم، در کنار جمع بندی سال یازدهم، دروس زیست فصل 2 تا5، شیمی مفاهیم پایه و جدول تناوبی را جمع کند.
همچنین دانش آموزان باید در درس ریاضی مبحث تابع را به صورت ترکیبی مطالعه کنند .مثلا تابع دهم، یازدهم و حتی دوازدهم همزمان مطالعه شود. مبحث مثلثات دهم و یازدهم و دوازدهم با هم جمع شود و حد و پیوستگی یازدهم و دوازدهم هم همزمان مطالعه شود.
مطالعه تمامی دروس یازدهم به همراه کسب معدل خوب برای کنکور، و همچنین مطالعه دروس زیست و شیمی دهم تنها به کمک مشاوره و برنامه ریزی تخصصی بر می آید.