انتخاب رشته کنکور سراسری و انتخاب رشته دانشگاه آزاد یکی از مهم ترین اتفاقات پایان دوره تحصیل در دبیرستان است . کمتر داوطلبی پیدا می شود که انتخاب رشته کنکور را انجام ندهد حتی اگر در سال اول هم داوطلبی انتخاب رشته کنکور را انجام ندهد در سال های بعدی این اتفاق می افتد برای همین موضوع مهم است که بدانیم چگونه باید انتخاب رشته کنیم و انتخاب رشته کنکور چگونه است. برای همین موضوع اگر می خواهید در موسسه ای انتخاب رشته را انجام دهید باید بدانید که انتخاب رشته چیست و چگونه برای شما قرار است این انتخاب رشته انجام شود؟ اما اگر قرار است در منزل این انتخاب رشته انجام شود مجددا باید تمامی اصول انتخاب رشته را بدانید و با نحوه انتخاب رشته کنکور آشنا باشید .
اصول انتخاب رشته
برای این که نحوه انتخاب رشته کنکور را بدانید ابتدا باید با اصول انتهاب رشته آشنا باشید . انتخاب رشته اصولی ثابت دارد که خیلی از مجموعه ها و موسسات آموزشی برای جذب داوطلبان کنکور سراسری با این اصول ثابت نمایش هایی ایجاد می کند اما اگر کمی در این زمینه مطالعه داشته باشید باید بدانید که این اصول در همه جا ثابت است و رعایت آن الزامی است . برای همین موضوع این اصول ثابت را باید بدانید .
- چیدمان رشته های نیمه متمرکز : در سال های قبل بسیاری از رشته های پردیس خودگردان و دانشگاه های با شرایط خاص به صورت نیمه متمرکز پذیرش داشتند اما در دو الی 3 سال اخیر این رشته ها از حالت نیمه متمرکز به متمرکز تبدیل شدند و برخی از رشته های امنیتی و فوریت های پزشکی در حالت نیمه متمرکز باقی ماندند اما باید گفت که این رشته ها نیز باید در ابتدای فرم انتخاب رشته وارد شوند . و بعد رشته های متمرکز قرار بگیرند .
-
- مطالعه بیشتر : پذیرش متمرکز و نیمه متمرکز چیست؟
-
- چیدمان بر اساس علاقه مندی های داوطلب و توجه به رشته و دانشگاه : در انتخاب رشته هم باید علاقه را در الویت قرار داد و هم باید توجه داشت که آیا رشته هایی که انتخاب می شوند بازار کار خوب دارند یا دانش آموز با بازار کار آنها آشنایی دارد یا نه گاهی رشته ای اینقدر برای داوطلب مهم است که می خواهد شانس خود را در همه دانشگاه ها و همه شهرها انتخاب کند اما گاهی رشته ها تفاوت زیادی ندارند پس در این جا دانشگاه حرف اول را می زند .
- توجه به شهرهای انتخاب شده در دانشگاه : سال ها پیش داوطلبی را دیدم که مشاور او در انتخاب رشته به خوابگاه دقت نکرده بود و شهری را در انتخاب رشته وارد کرده بود که خوابگاه نداشت این داوطلب از وضع مالی خوبی هم برای پرداخت هزینه های خوابگاه خودگردان نداشت برای همین موضوع مجبور شده بود که 1 سال محرومیت را بپذیرد و بعد داستان سربازی و … و کلا جریان کنکور او متفاوت شده بود . برای همین داشتن اطلاعات کامل در رابطه با شهر هایی که انتخاب می کنیم بسیار مهم است .
- کارنامه سبز : کارنامه سبز کنکور برای این نیست که شما ببینی که چه رشته ای قبول می شدی و حالا بتونی تغییر رشته بدی . کارنامه سبز کنکور یعنی اطلاع شما از اینکه با توجه به رتبه اتون کدام رشته ها را پذیرفته می شدید اگر قرار بود که شما بعد از قبولی کارنامه سبز بتونید تغییر رشته بدید که اصلا سنگ روی سنگ بند نمی شد . کارنامه سبز کنکور صرفا جهت اطلاع است پس باید جوری انتخاب رشته کنید که بعد از انتشار کارنامه سبز بگویید در بهترین انتخاب خود پذیرفته شده اید .
- علاقه یا بازار کار : سوال خیلی از داوطلبان کنکور سراسری در این است که علاقه مهمه یا بازار کار باید بگویم که علاقه در الویت اول است اما باید دید که در رشته ای که علاقه دارید ایا استعداد و توانایی کافی برای مهارت های ان رشته وجود دارد یا نه برای همین موضوع باید بین علاقه و بازار کار یک تعادل خوب برقرار شود .
-
- مطالعه بیشتر : علاقه مهم است یا بازار کار؟
-
- چینش دوره ها : برای چینش دوره های معمولا ترتیب بر اساس معتبر بودن مدرک دانشگاهی است که شامل : روزانه ، شبانه ، پردیس خودگردان ، غیر انتفاعی ، پیام نور و مجازی است اما این ترتیب می تواند بر اساس شرایط خانواده تغییر کند که یکی از آنها بحث شهریه است که می تواند این ترتیب را جا به جا کند .
- انتخاب رشته خوشبینانه : بر اساس خوشبینی محض انتخاب رشته نکنید اتفاقا برعکس انتخاب رشته باید با بدبینی تمام انجام شود . چه بسیار داوطلبانی که با دید خوب انتخاب رشته کرده اند و بعد از اعلام نتایج نهایی متوجه شده اند که اشتباه بزرگی مرتکب شده اند با دیدن کلمه مردود پس لطفا با خوشبینی انتخاب رشته نکنید
- انتخاب رشته با توجه به آمار و ارقام : اخرین رتبه قبولی سال های گذشته صرفا یک دیدگاه به شما می شود و اصلا معیار خوبی برای انتخاب رشته نیست برای همین موضوع اصلا با این دید که سال گذشته با این رتبه قبول شده اند پس من هم با این رتبه قبول می شوم این کار بسیار بسیار اشتباه است باید در انتخاب رشته شما حدود 20 درصد انتخاب های خوشبینانه وجود داشته باشد حدود 50 درصد انتخاب های متوسط و حدود 30 درصد انتخاب های با قبولی قطعی .
- انتخاب رشته نمی کنم : خیلی از داوطلبان کنکور سراسری با این دیدگاه که می خواهم یک سال پشت کنکور بمانم انتخاب رشته انجام نمی دهند اما این کار اشتباه است شما انتخاب رشته کن و انتخاب های خوشبینانه را داشته باش می تونی جوری انتخاب رشته کنی که اگر قبول شدی و نرفتی برای تو محرومیتی ایجاد نکند برای همین موضوع انتخاب را انجام بده و قبول شو و نرو. این کار در سال پشت کنکور به تو یک اعتماد به نفس فوق العاده می دهد .
- انتخاب رشته بر اساس شانس قبولی : اول انتخاب هایی که شانسم در اونها بیشتر هست رو بالاتر می زنم این کار واقعا اشتباه است . انتخاب های شما به صورت عمودی تصحیح می شود نه افقی برای همین موضوع اصلا نباید بر اساس شانس قبولی انتخاب رشته کنید این کار شانس قبولی شما را به شدت کاهش می دهد .
خودم انتخاب رشته کنم یا پیش یک مشاور؟
در این قسمت از مقاله نحوه انتخاب رشته کنکور میخواهیم به مهم ترین سوال شما پاسخ دهیم . این یک سوال خیلی مهم است بارها دیده ام که داوطلبی بعد از اعلام نتایج می گه فلان فرد در خانواده معلم هست یا استاد دانشگاه است یا انتخاب رشته برادرم رو انجام داده راضی بودیم حالا من هم می خوام این شکلی انتخاب رشته کنم . ببینید انتخاب رشته دانشگاه سراسری و دانشگاه آزاد کاملا کاری تخصصی است و فردی باید این کار را انجام دهد که این کار حرفه اصلی او باشد چرا که یک فرد متخصص ساعت ها تجربه دارد و مطالعه می کند. شما نه اولین نفر هستید و نه آخرین نفر و او تجربه یک کار گسترده را دارد . برای همین موضوع باید حتما انتخاب رشته خود را به دست یک متخصص بسپارید بیایید با مثالی این موضوع را برای شما روشن تر کنم اگر شما دندون درد داشته باشید ترجیح می دهید بروید پیش یک متخصص دندان پزشک وهزینه بیشتری بکنید یا پیش یک دندان پزشک تجربی و هزینه کمتری پرداخت کنید مسلما اولی چرا که معتقد هستید که دندان عضو مهمی است و با قلب ارتباط دارد . خب انتخاب رشته هم امر مهمی است و با آینده ارتباط دارد پس حتما باید در نزد یک متخصص انتخاب رشته این کار انجام دهد .
چگونه یک متخصص انتخاب رشته را بشناسیم ؟
اگر قرار است که یک انتخاب رشته خوب انجام دهیم باید به فوق تخصص انتخاب رشته مراجعه کنیم فوق تخصص انتخاب رشته باید دارای ویژگی هایی باشد که در ادامه توضیح می دهیم :
- شما را گیج نکند : یک مشاور خوب نباید با استفاده از کلمه های قلمبه و سلمبه شما را گیج کند اسم های مختلفی در زمان انتخاب رشته پدیدار می شود انتخاب رشته به روش … یا هر کلمه و عبارت دیگری . هر چه ساده تر باشد بهتر است شما به اندازه کافی در زمان انتخاب رشته سردرگم هستی پس نباید به این سردرگمی دامن زد .
- آشنایی دادن به شما : یک مشاور خوب اطلاعات خود را با شما در میان می گذارد و فقط خودش پیش نمی رود .
- جلسه مشاوره و همفکری : بارها که از مکان های مختلف انتخاب رشته بازدید کرده ام دیده ام دانش آموز و خانواده در سکوت به مشاور خیره شده اند و مشاور تند تند داره انتخاب ها رو می نویسه این کار بسیار بسیار اشتباهه باید در جلسه انتخاب رشته یک همفکری و همراهی وجود داشته باشه.
- آشنایی مشاور با رشته های دانشگاهی : یک مسابقه بذارید در زمان انتخاب رشته بگید تا مشاور توضیح بده اینکار می تونه به شما کمک کنه که مشاور انتخاب رشته شما چه میزان اطلاعات و آگاهی داره یک مشاور باید به تمامی رشته های دانشگاهی تسلط داشته باشه.
- آشنایی مشاور با اطلاعات سهمیه ای : این قسمت کمک شایانی به بچه هایی می کنه که سهمیه دارند چرا که انتخاب رشته داوطلبانی که سهمیه دارند با انتخاب رشته سایر داوطلبان کاملا متفاوت است.
- آشنایی با بومی گزینی : کمتر مشاوری از شرایط بومی گزینی اگاهی دارد معمولا در انتخاب رشته ها دیده ام که اگر برای رشته پزشکی اولیت شهر رو به طور مثال تهران ، شیراز ، اصفهان ، قزوین چیده اند برای رشته پرستاری هم با همین ترتیب جلو رفته اند در صورتی که اشتباه است گزینش پزشکی کشوری است و فرقی نداره کدوم شهرها رو الویت بدی اما گزینش پرستاری بومیه و باید شهره ایی که در بوم تو قرار داره الویت داده بشه اما متاسفانه تا حالا هیچ مشاوری رو ندیدم که این کار رو انجام بده . پس به بومی گزینی توجه داشته باشید .
- انتخاب رشته بر اساس شناخت ویزگی های دانش آموز : باور کنید که تست ام بی تی ای برای افراد بالای 30 سال هست برای همین موضوع باید از شما یک تست معتبر گرفته شود و مشاور انتخاب رشته باید بر مبنای تست شخصیت شناسی برای شما انتخاب رشته شود .
انتخاب رشته در آینده شغلی و زندگی شما امر مهمی است برای همین موضوع باید در انتخاب رشته خود خیلی دقت داشته باشید و حتما انتخاب رشته رو در نزد افراد متخصص انجام دهید .
ارادتمند شما سید بهروز پرتوی