زمان انتخاب رشته کنکور
مهلت زمان انتخاب رشته کنکور 1403 از اواسط مرداد ماه سال جاری آغاز می شود و بین 5 الی 7 روز زمان از سوی سازمان سنجش تعیین می شود تا انتخاب های خود را در سایت وارد نمایید که در انتهای این مطلب راجع به نحوه وارد کردن در سایت سازمان سنجش توضیحات کامل را داده ایم. در ابتدا رتبه های 1تا 10 کنکور اعلام می شود و نهایتا تا 24 ساعت بعد کارنامه اولیه تمامی داوطلبان بر روی سایت سازمان سنجش به نشانی https://www.sanjesh.org/ قرار می گیرد که با استفاده از کد ملی و شماره داوطلبی خود که بر روی کارت ورود به جلسه کنکور شما درج شده است؛ می توانید کارنامه خود را مشاهده نمایید.
دفترچه شماره 2 سازمان سنجش
بعد از اعلام نتایج اولیه و انتشار کارنامه های کنکور سراسری، حدودا بین 24 الی 48 ساعت بعد دفترچه شماره 2 سازمان سنجش که شامل جدول کدرشته ها و دانشگاه های اعلام شده در آن سال می باشد؛ بر روی سایت قرار می گیرد که قابل دانلود می باشد. در این دفترچه اطلاعاتی راجع به سهمیه های کنکور، بومی گزینی، لیست رشته ها و کد رشته ها، نحوه وارد کردن کد رشته ها در سایت و .. وجود دارد که این اطلاعات را به تفضیل در این مقاله توضیح داده ایم.
دانلود دفترچه تجربی |
دانلود دفترچه ریاضی |
دانلود دفترچه انسانی |
دانلود دفترچه هنر و زبان |
اهمیت انتخاب رشته
مسلما وقتی در کنکور سراسری شرکت کرده اید، هدف شما قبولی در یک رشته و یا دانشگاه بوده است. حال با انجام دادن انتخاب رشته می توانی شانس خودت رو برای پذیرش در آن رشته و دانشگاه مورد نظر امتحان کنی. انتخاب رشته اشتباه، جبران ناپذیر است. از آنجایی که انتخاب رشته شما از انتخاب اول توسط سازمان سنجش بررسی می شود، ترتیب نوشتن کد رشته ها در فرم انتخاب رشته اهمیت دارد. گاهی جا به جایی یک انتخاب با انتخاب قبلی و یا بعدی رشته، دانشگاه، دوره و یا حتی شهر قبولی شما را کاملا تغییر می دهد. اهمیت انتخاب رشته تا حدی زیاد است که حتی جا به جایی در یک عدد 2و3 می تواند نتیجه قبولی شما را کاملا تغییر دهد. از این رو برای یک انتخاب مناسب و به دور از اشتباه باید عوامل زیر را در نظر بگیرید.
همچین انتخاب رشته نه ظرفین پنهان دارد و نه رشته و دانشگاه پنهان. همچنین هیچ فردی با سازمان سنجش در ارتباط نیست که بتواند اطلاعات را سریع تر دریافت کند. تمامی اخبار و اطلاعات انتخاب رشته کنکور 1403 از طریق سازمان سنجش اعلام می شود. بنابراین به دلیل اهمیت بسیار انتخاب رشته، اخبار دروغین را دنبال نکنید. مثلا با رتبه 40 هزار می توان پزشکی قبول شد و…
اگر می خواهید که انتخابی مطمئن داشته باشید؛ باید از قوانین آگاهی داشته باشید. چند نکته ای که در ادامه با هم بررسی می کنیم مهم ترین نکات در زمینه تکمیل اولیه فرم انتخاب رشته آزمون سراسری می باشد.
1) انتخاب رشته برگشت پذیر نیست
زمانی که انتخاب رشته خود را برای سایت سازمان سنجش ارسال می کنید و مهلت انتخاب رشته به پایان می رسد، دیگر تغییر دادن آن انتخاب امکان پذیر نیست. برای همین فرصتی برای جبران انتخاب های شما وجود ندارد. همین موضوع اهمیت انتخاب رشته را در سال کنکور دوچندان می کند. برای همین در مهلت اعلام شده باید فرم انتخاب های خود را نهایی کنید و در سایت سنجش وارد نمایید. متاسفانه خیلی از داوطلبان از قوانین اطلاعی ندارند. پس از اعلام نتایج نهایی در شهریور ماه هر سال متوجه اشتباهات خود در انتخاب رشته می شوند که دیگر انتخاب رشته برگشت پذیر نیست.
2) انتخاب دوره های دارای محرومیت ممنوع
در خیلی از مواقع انتخاب رشته را از سر اجبار و یا شانس در رشته هایی که دوست نداریم انجام می دهیم، آن هم در دوره روزانه و از شانس بد، قبولی داوطلب در همان کد رشته اتفاق می افتد. که حتی انتظار قبول شدن اش را نداشته است. برای همین لطفا در زمان انتخاب رشته، بدون آگاهی رشته ای را وارد فرم اولیه خود نکنید. و حتما دوره روزانه را در رشته هایی انتخاب کنید که به آنها علاقه کافی دارید. چرا که اگر قبول بشوید و درآن رشته ثبت نام نکنید و انصراف دهید؛ یک سال از انتخاب رشته در رشته های روزانه محروم می شوید. انتخاب دوره های دارای محرومیت از نکته های بسیار مهم در زمان انتخاب رشته کنکور می باشد.
این موضوع بدین معنی است که سال آینده می توانید در کنکور شرکت کنید و حتی انتخاب رشته کنید اما اجازه انتخاب کد رشته های دوره روزانه را دیگر نخواهید داشت. بنابراین در زمان انتخاب رشته حتی در انتخاب های آخر خود هم، رشته هایی که اصلا به آنها علاقه مند نیستید را در کد رشته روزانه وارد انتخاب رشته خود نکنید.
3) انتخاب رشته به امید کارنامه سبز
متاسفانه خیلی از مواقع افراد انتخاب رشته به امید کارنامه سبز انجام می دهند؛ در صورتی که قبولی در رشته های کارنامه سبز به معنای قبولی قطعی نیست و قانون و تبصره های خودش را دارد. و نیاز مند موافقت و پذیرش دانشگاه مبدا و مقصد می باشد. بنابراین در زمان انتخاب رشته باید اولویت بندی ها دقیق چیدمان شود و تک تک آنها بررسی شود و با انتخاب قبلی و بعدی مقایسه شود. مثلا آیا مد نظر دارید که انتخاب 29 شما با انتخاب 28 یا انتخاب 30 جابه جا شود؟ چرا که اگر بعدا پشیمان شوید و در کارنامه سبز مشاهده کنید که در انتخاب های دیگر هم شانس قبولی داشته اید؛ امکان جا به جایی به صورت قطعی وجود ندارد.
4) انتخاب رشته به امید تغییر رشته
انتخاب رشته به امید تغییر رشته نیز دردسرهای خودش را دارد و دیگر به بخش دبیرستان و سازمان سنجش مربوط نیست. بلکه موافقت آموزش دانشگاه مبدا و مقصد را نیاز دارد و احتمال آن خیلی کم است. بهتر است رشته مورد نظر خود را در دانشگاه پایین تری انتخاب کنید تا به امید تغییر رشته اقدام به انتخاب رشته دانشگاه نمایید. این موضوع اهمیت بالایی دارد. خیلی از داوطلبان در زمان انتخاب رشته به امید تغییر رشته، چیدمان خود را انجام می دهند. در این زمان داوطلب، دانشگاه را مد نظر قرار می دهد تا بتواند وارد دانشگاه مورد علاقه خود شود و سپس برای تغییر رشته از دانشگاه اقدام کند تا بتواند در رشته ای تحصیل کند که هم اکنون با رتبه او سازگار نیست. اما موضوع به همین سادگی نیست. بلکه تغییر رشته از یک رشته پایین تر به رشته ای که رتبه بهتری در زمان انتخاب رشته لازم داشته است؛ امکان پذیر نیست و همچنین معدل ترم اول دانشگاه و موافقت دانشگاه و آموزش دانشکده در این موضوع مهم هستند. بنابراین بهتر است توجه خود را ب چیدمان اصولی معطوف نمایید.
5) انتخاب رشته به امید تکمیل ظرفیت
تکمیل ظرفیت یعنی پس از ثبت نام و شروع کلاس های ترم اول دانشگاه، برخی از دانشگاه ها در رشته هایی که هنوز ظرفیت آنها کامل نشده است؛ مجددا اقدام به پذیرش دانشجو می کنند. اگر به امید تکمیل ظرفیت هستید باید بگویم که ممکن است رشته مورد نظر شما اصلا ظرفیت خالی نداشته باشد و یا ممکن است در یک سال اصلا تکمیل ظرفیت ارائه نشود. پس در زمان انتخاب رشته به امید تکمیل ظرفیت در آینده نباشید. همچنین رشته های پرطرفدار و کد رشته های روزانه، تکمیل ظرفیت ندارند.
تمامی موارد بالا اهمیت انتخاب رشته کنکور سراسری را می رساند که اگر به درستی انجام نشود می تواند دردسر های عظیمی داشته باشد. و علاوه بر صرف هزینه و زمان، به آینده شغلی و تحصیلی افراد صدمه وارد کند. برای همین در کنار 12 سال تلاش شبانه روزی در دوران تحصیل و هزینه های بالایی که برای تحصیل پرداخت کرده اید، لطفا انتخاب رشته کنکور سراسری را نیز جدی بگیرید و برای آن زمان کافی قائل شوید.
شیوه صحیح انتخاب رشته کنکور 1403
انتخاب رشته فرآیندی پیچیده است. چرا که باید عوامل مختلفی با هم در نظر گرفته شود. صرفا چیدمان 150 انتخاب مطرح نیست. بلکه هر کدام از انتخاب ها باید از چند جهت بررسی شود و از آنجایی که مهم ترین فرایند دوران تحصیل دانش آموزان می باشد؛ تمامی نکات و عواملی که باید در نظر گرفته شود را به شما آموزش می دهیم تا بتوانید بهترین انتخاب رشته را انجام دهید. در ابتدا و قبل از چیدمان انتخاب رشته و آموزش شیوه صحیح انتخاب رشته کنکور 1403، باید کارنامه خود را تحلیل کنید که تراز و درصد و محدوده قبولی در رشته و دانشگاه مورد نظر را متوجه شوید. پس از آشنایی کامل با کارنامه اولیه کنکور سراسری، نوبت به شناخت و آنشایی کامل با رشته های دانشگاهی می رسد. چرا که خیلی از رشته ها با اینکه بازار کار خوبی دارند؛ اما شناخته شده نیستند. از این رو لازم است تا قبل از تکمیل فرم انتخاب رشته کنکور، با تمامی این رشته ها آشنا شوید. سپس نوبت به استعداد یابی می رسد و پس از تکمیل مرحله اول در ابتدا باید با دوره های دانشگاهی و شهریه هر دوره آشنا شوید. سپس انتخاب رشته قطبی و ناحیه ای را آموزش ببینید و اولویت بندی بر اساس سهمیه را یاد بگیرید. سپس وارد چیدمان و نحوه صحیح انتخاب رشته کنکور می شویم که چگونه هر انتخاب باید بررسی و وارد فرم سازمان سنجش شود. با مطالعه این مطالب یک دیدگاه کامل و روشن در رابطه با انتخاب آینده خود خواهید داشت.
1- توجه به کارنامه اولیه سازمان سنجش
در ابتدا باید کارنامه خود را با دقت بررسی کنیدو صحت اطلاعات شخصی و فردی خود را بسنجید. در این زمان لازم است به چند عدد توجه کافی داشته باشید. در ابتدا رتبه کل در سهمیه نهایی داوطلب. تا سال های قبل بررسی رتبه در سهمیه در زیر گروه هم اهمیت فراوان داشت. اما هم اکنون با توجه به حذف زیر گروه ها از کنکور سراسری و آزاد، تنها رتبه کل در سهمیه داوطلب اهمیت دارد. بعد از بررسی رتبه کل در سهمیه، جدول وضعیت مجاز و عدم مجاز بودن در دوره های روزانه، شبانه، پردیس خودگردان، پیام نور، غیرانتفاعی و 4 رشته پزشکی و داروسازی و دندان پزشکی و دامپزشکی دانشگاه آزاد را بررسی کنید. چرا که در دوره های غیر مجاز حق انتخاب کد رشته ندارید. در بررسی کارنامه اولیه کنکور، تراز داوطلب برای انتخاب رشته فرهنگیان اهمیت دارد. اگر تراز شما کمتر از 6500 باشد؛ در دانشگاه فرهنگیان امکان انتخاب رشته را نخواهید داشت. و در توجه به کارنامه اولیه سازمان سنجش حتما کد دسترسی برای انتخاب رشته دانشگاه آزاد؛ برای ثبت انتخاب رشته دانشگاه آزاد در سامانه این دانشگاه را در جای مطمئنی نگه دارید. تمامی این موارد قبل از انتخاب رشته باید در کارنامه کنکور داوطلب بررسی شود و سپس برای انتخاب رشته کنکور 1403 اقدام کرد.
2- آشنایی با رشته های دانشگاهی و استعداد های فردی
رشته ای که هم اکنون انتخاب می کنید؛ شغل آینده شما را می سازد. متاسفانه علت اصلی بیکاری در جامعه ما، عدم شناخت کافی از رشته های دانشگاهی و عدم شناخت کافی از خودمان و استعداد هایمان می باشد. گاهی ممکن است نظرات سایر افراد روی انتخاب ما تاثیر بگذارد و یا یک رشته را به خاطر بازار کار آن انتخاب کنیم و انتخاب یک دانشگاه خوب بیشتر در اولویت باشد. مثلا در رشته ای که دوست نداریم اما در دانشگاه بهتر تحصیل کنیم. تمامی اینها از خطاهای ممکن در زمان انتخاب رشته می باشد. بنابراین یک نکته مهم را به خاط بسپارید در ابتدا آشنایی با رشته های دانشگاهی و استعداد های فردی خود کسب کنید و سپس دست به انتخاب رشته بزنید.
اگر رشته ای که انتخاب می کنید کاملا با توانایی های شما سازگار باشد و علاقه واقعی به آن داشته باشید؛ مسلم بدانید که می توانید در بازار کار آن به خوبی وارد شوید و حتی اگر بازار کار رشته مورد نظر شما خوب نباشد؛ علاقه و استعداد و اگاهی توامان با هم می تواند شما را تبدیل به یک کار آفرین کند. حال نکته اصلی در این است که چگونه به این شناخت ها دست پیدا کنیم؟
در ابتدا باید راجع به هر رشته شناخت کامل داشته باشید. مثلا هر رشته چه توانایی هایی لازم دارد و یا تا چه مقطعی امکان ادامه تحصیل دارد. به طور مثال، رشته هوشبری و یا پروتز های دندانی فقط در مقطع کارشناسی می توان تحصیل کرد و امکان ادامه تحصیل ندارد. همچنین گرایش های ارشد هر رشته نیز مهم است و حتما باید با واحد های دانشگاهی هر رشته آشنا شوید که متوجه شوید آیا ماهیت رشته انتخابی خود در انتخاب رشته کنکور 1403 را دوست می دارید یا خیر. از این رو در ابتدای این مطلب می توانید با ارائه درخواست، کتاب معرفی رشته های دانشگاهی را به صورت کاملا رایگان دریافت نمایید و مطالعه کنید و ما حتما به سوالات شما پاسخ می دهیم.
استعداد یابی تحصیلی نیاز به تخصص روانشناس دارد که تست های معتبر روانسنجی برگزار کند. از این رو در زمان انتخاب رشته حتما استعداد های خود را شناسایی کنید و علاقه مندی های واقعی خود را بشناسید. یادتان باشد این علاقه مندی ها باید واقعی باشد یعنی نظر دیگران در آن دخیل نباشد و با روحیات شما به صورت واقعی سازگار باشد. در کنار دریافت معرفی رشته های دانشگاهی می توانید قبل از انتخاب رشته کنکور توسط روانشناس ما استعداد یابی شوید و متوجه شوید که چه رشته هایی با روحیات و استعداد های شما سازگاری بیشتری دارد. تست های استعداد یابی انتخاب رشته کاملا معتبر است و MBTI نیست. چرا که این تست اصلا برای گروه سنی 18 سال مناسب نیست.
یک نکته بسیار مهم !!!!
این عوامل موجب می شود که نه صرفا بر اساس شنیده های خود از دیگران و یا تجربه های دست خورده دیگران انتخاب رشته کنید؛ بلکه شناخت کافی و واقعی از خود و هر رشته به دست آورید. اینکار موجب می شود که با هدف وارد دانشگاه شوید و با علاقه تحصیل کنید در این صورت هم می توانید ادامه تحصیل بدید و هم در زمینه رشته خود به ابداع و نوآوری مشغول شوید و در همان زمینه نیز کار مناسب خود را بیابید. دقیقا به علت یک انتخاب نادرست؛ مشکلات بیکاری، بی انگیزگی، تغییر رشته، اشتغال در رشته های غیر مرتبط و … اتفاق می افتد.
3- اولویت بندی علمی دانشگاه
در هر انتخاب شما چند عامل سهیم هستند. در کنار شناخت رشته ها و اولویت بندی آنها بر اساس علاقه و استعداد، حال نوبت به انتخاب دانشگاه می رسد. در انتخاب دانشگاه چند عامل بسیار مهم است. در درجه اول رتبه علمی دانشگاه را باید مد نظر قرار دهید. اگر اعتبار مدرک برای شما اهمیت دارد، حتما قبل از انتخاب رشته باید رتبه هر دانشگاه را بنا به رشته مورد نظربدانید. رتبه بندی دانشگاه ها می تواند بر اساس نوع رشته متفاوت باشد. مثلا در همه رشته های مهندسی دانشگاه های صنعتی رتبه بالاتر دارند اما در شهر قم دانشگاه صنعتی قم رتبه پایین تری به نسب خود دانشگاه قم دارد. این اطلاعات باید قبل از انتخاب رشته کسب شود. در این مطلب و حتی در ویدئو آموزشی بالا نکات مهم و استثنا در انتخاب رشته کنکور را به شما توضیح داده ایم. در اولویت بندی علمی دانشگاه انتخابی خود به نکات زیر توجه کنید:
-دانشگاه های صنعتی به نسب دانشگاه های عادی رتبه بندی بالاتری دارند. ( به استثنا شهر قم)
-در رشته دندان پزشکی در ابتدا دانشگاه شهید بهشتی را انتخاب کنید و سپس دانشگاه تهران
-رتبه بندی دانشگاه های فنی و مهندسی به ترتیب عبارتند از 1)صنعتی شریف 2)صنعتی امیر کبیر 3)تهران 4)صنعتی علم و صنعت 5) صنعتی خواجه نصیر الدین طوسی 6) شهید بهشتی
-در رشته معماری اولویت بندی دانشگاه ها عبارتند از : 1)تهران 2) شهید بهشتی 3)صنعتی علم و صنعت 4) صنعتی خواجه نصیر الدین طوسی
– در رشته روانشناسی، دانشگاه شاهد رتبه علمی خوبی دارد
– در رشته های پزشکی و پیرا پزشکی، دانشگاه شیراز و اصفهان رتبه بالاتری از دانشگاه ایران دارند.
از این قبیل موارد و رتبه بندی ها در انتخاب رشته بسیار زیاد است و بنابر دانش آموز و محل زندگی او و اولویت بندی های او می تواند تغییر کند. اما باید در زمان انتخاب رشته سراسری کنکور، به تمامی این موارد توجه داشته باشید.
4- دوره های دانشگاهی چیست؟
بعد از شناخت رتبه بندی دانشگاه ها نوبت به این می رسد که بدانید دوره های دانشگاهی چیست. علاوه بر انتخاب دانشگاه بر اساس رتبه بندی و یا مسافت، باید دوره دانشگاهی را انتخاب کنید. مثلا پزشکی دانشگاه تهران روزانه یا پزشکی دانشگاه تهران پردیس خودگردان. دوره های دانشگاهی شامل دوره روزانه، شبانه، پردیس خودگردان، غیرانتفاعی، پیام نور و مجازی است که به ترتیب اعتبار مدرکی آن را نام بردیم. مشخصا بهترین دوره، روزانه می باشد. هر کدام از این دوره ها شرایط مخصوص به خود را دارند و اعتبار مدرکی آنها با هم متفاوت است که به ترتیب تمامی آنها را توضیح می دهیم.
بهترین و کامل ترین دوره دانشگاهی می باشد. تحصیل در دوره روزانه کاملا رایگان است. خوابگاه به دانشجویان تعلق می گیرد. دانشجویان از امکانات رفاهی این دوره می توانند بهره مند شوند و طول مدت تحصیل در این دوره 4 سال می باشد. تنها موضوعی که در انتخاب این دوره دانشگاهی باید مد نظر داشته باشید، این است که بعد از اتمام دوران تحصیل اگر بخواهید اصل مدرک خود را برای یک شرکت معتبر ترجمه کنید و یا مهاجرت نمایید، باید هزینه 4 سال تحصیل خود را یکجا پرداخت کنید و یا دواطلبان سهمیه 2و3 به مدت دوبرابر زمان تحصیل و داوطلبان سهمیه منطقه 1، یک برابر مدت زمان تحصیل خود باید به دولت خدمت کنند تا مدرک آنها آزاد شود. همچنین تمامی رشته های دانشگاهی در دوره روزانه ارائه می شوند و فقط دانشگاه های سراسری این دوره را ارائه می دهند.
معتبر ترین دوره بعد از دوره روزانه، دوره شبانه می باشد. نام شبانه به معنای برگزاری کلاس در شب نیست. بلکه معمولا کلاس های دانشجویان روزانه و شبانه یکجا برگزار می شود. اما خیلی از رشته های دانشگاهی تحصیل در دوره شبانه ندارند. مثلا رشته های پزشکی و پیراپزشکی، شبانه ندارند و حتی خیلی از دانشگاه ها دوره شبانه ارائه نمی دهند که باید این اطلاعات را از دفترچه شماره 2 سازمان سنجش هر سال استخراج کرد. مثلا دانشگاه تهران اصلا دوره شبانه در هیچ رشته ای ندارد علی رغم دانشگاه علامه طباطبایی که برای اکثریت رشته های خود، دوره شبانه را ارائه می دهد.
این دوره دانشگاهی، تنها تفاوتی که با دوره روزانه دارد؛ شهریه ای است که هر ترم از دانشجویان دریافت می شود که هزینه های آن را در ادامه توضیح می دهیم. مزیت این دوره در این است که دانشجو بعد از اتمام تحصیلات خود، موظف به تعهد خدمت و یا پرداخت هزینه اضافه نیست و اصل مدرک او آزاد می باشد و تنها در مدرک او عبارت دوره دوم درج می شود که از اعتبار مدرک چیزی کسر نمی کند. همچنین دانشجویان شبانه از امکانات رفاهی مانند خوابگاه و وام دانشجویی و .. برخوردار نیستند و مانند داوطلبان روزانه 4سال امکان تحصیل دارند.
دوره پردیس خودگردان تلفیقی از دوره روزانه و شبانه می باشد. اعتبار مدرکی آن بسیار بالااست اما بیشترین میزان هزینه را دارا می باشد. کلاس های این دوره معمولا با داوطلبان روزانه برگزار می شود مگر آنکه تعداد دانشجویان بسیار زیاد باشد. این دانشگاه نیز امکانات رفاهی ندارد. رشته های پزشکی، داروسازی، دندان پزشکی، دامپزشکی، رشته های پیرا پزشکی در تمامی شهر ها دوره پردیس خودگردان دارند. رشته های فنی و مهندسی در برخی از رشته ها و دانشگاه ها این دوره را ارائه می دهند. مثلا دانشگاه صنعتی شریف و دانشگاه صنعتی امیر کبیر و رشته های زیر شاخه انسانی کمترین میزان ارائه دوره پردیس خودگردان را دارند که هر ساله متفاوت می باشد و باید اطلاعات جدید را از دفترچه شماره 2 سازمان سنجش در سال 1403 بررسی کنید.
- دوره غیر انتفاعی و پیام نور
دوره غیر انتفاعی و پیام نور دارای هزینه می باشند. معمولا کمترین میزان هزینه برای دانشگاه پیام نور می باشدکه در بخش هزینه دانشگاه ها در ادامه کامل توضیح می دهیم. این دانشگاه ها نیز دارای امکانات رفاهی نیستند. اما زیر مجموعه دانشگاه سراسری به حساب می آیند. از میان دانشگاه های غیر انتفاعی، دانشگاه علم و فرهنگ از رتبه علمی خوبی برخوردار می باشد. همچنین برای آن دسته از داوطلبانی که رتبه مطلوبی کسب نکرده اند؛ دانشگاه های غیر انتفاعی قزوین گزینه مناسبی می باشد که به جز رشته های پزشکی و پیراپزشکی تقریبا تمامی رشته های دانشگاهی را ارائه می دهند و تعدد دانشگاه های آن بسیار زیاد است که شانس قبولی را افزایش می دهد و سرویس رفت و آمد دارند. بنابراین در انتهای انتخاب رشته کنکور، استفاده از این کد رشته ها را جهت اطمینان فراموش نکنید.
همچنین قبولی در دوره های غیر اتنفاعی و پیام نور محرومیت از کنکور ندارد و اگر قبول شوید و در دانشگاه ثبت نام نکنید؛ برای کنکور سال بعد محروم نمی شوید. دانشگاه پیام نور تهران کلاس حضوری دارد اما دانشگا ه های پیام نور شهرستان کلاس حضوری ندارند و مدت زمان تحصیل در دانشگاه پیام نور بین 6 الی 10 سال می باشد.
اما نکته قابل ذکر در این است که در انتهای فرم انتخاب رشته کنکور حتما تعدادی کد رشته پیام نور و غیر انتفاعی انتخاب نمایید تا شانس قبولی خود را افزایش دهید و در شهریور ماه اگر نتیجه قبولی شما روی این کد رشته ها بود می توانید در دانشگاه ثبت نام نکنید.
دوره پیام نور اعتبار مدرکی بالایی برای مهاجرت دارد؛ به دلیل کشوری برگزار شدن امتحانات سطح علمی دانشجویان آن بسیار بالا است و مدرک آن برای مهاجرت معتبر است برای همین اگر قصد مهاجرت دارید حتما این دانشگاه ها را در لیست اولویت های خود قرار دهید؛ خصوصا اگر رتبه خوبی هم کسب نکرده اید.همچنین انتخاب کد رشته های پیام نور به صورت بومی می باشد. یعنی فقط دانشگاه هایی که در بوم شما وجود دارد می توانید انتخاب کنید. مثلا داوطلبان تهران امکان انتخاب دانشگاه پیام نور مازندران را ندارند.
دوره مجازی کمترین میزان شهریه را دارد. همچنین این دوره تمامی کلاس هایش به صورت آنلاین برگزار می شود و در مدرک آن اسم مجازی ذکر می شود؛ این دوره برای افراد شاغل بسیار مناسب است و توصیه می شود.
5- لیست هزینه دانشگاه ها و دوره ها
در انتخاب رشته دانشگاه، شهریه دانشگاه برای خیلی از خانواده ها مهم است. خیلی از داوطلبان آزمون سراسری اولویت بندی خود را فقط بر مبنای هزینه دانشگاه قرار می دهند مخصوصا با شهریه های سرسام آور برخی از دوره های دانشگاهی. بنابراین آگاهی از شهریه ترمی هر دوره دانشگاهی از موارد مهمی است که مشاوره انتخاب رشته کنکور باید به شما بگوید. گاهی مدرک علمی یک دانشگاه معتبر است اما هزینه بالای آن موجب می شود تا آن کد رشته در اولویت های پایین تر قرار بگیرند. لیست هزینه دانشگاه ها و دوره های که در مطلب بالا کاملا آنها را معرفی کردیم به شرح زیر می باشد. البته که هر دانشگاه یک شهریه ثابت دارد و برای هر واحد عملی و نظری هزینه جداگانه دریافت می شود که این هزینه هر سال متفاوت می باشد. جدول زیر حدود هزینه ای که به صورت کلی در هر ترم باید بپردازید را به شما نشان می دهد که بر اساس تعداد واحد های انتخابی حدودا 20 واحد می باشد. حال اگر کمتر انتخاب واحد کنید و یا جز معدل های الف باشید و 24 واحد را انتخاب نمایید؛ مسلما شهریه تغییر خواهد کرد.
دوره دانشگاهی |
رشته های مهندسی |
علوم پایه |
رشته های علوم انسانی |
رشته های هنر |
علوم پزشکی |
دوره شبانه |
3 الی 4 میلیون |
5/3 الی 5 میلیون |
3 الی 5/4 میلیون |
4 الی 5/6 میلیون |
————- |
پردیس خودگردان |
9 الی 12 میلیون |
5/6 الی 5/9 میلیون |
6 الی 10 میلیون |
7 الی 10 میلیون |
18 الی 23 میلیون |
غیر انتفاعی |
3 الی 5/4 میلیون |
5/3 الی 5 میلیون |
3 الی 5/4 میلیون |
3 الی 4 میلیون |
————— |
پیام نور |
5/2 الی 3 میلیون |
2 الی 5/2 میلیون |
2 الی 5/2 میلیون |
3 الی 5/3 میلیون |
—————- |
6- سهمیه انتخاب رشته کنکور شما چیست؟
در انتخاب رشته باید سهمیه مورد توجه قرار بگیرد و بر اساس سهمیه ای که دارید؛ انتخاب رشته انجام دهید. سهمیه در اصل ظرفیت قبولی برای یک رشته می باشد. اگر یک رشته 100 نفر ظرفیت داشته باشد؛ 30 نفر آن برای سهمیه های خاص مانند ایثارگران می باشد و 70 درصد دیگر بین سهمین مناطق تقسیم بندی می شود. معمولا سهمیه ایثارگران 25% شانس قبولی بالایی دارند اما سهمیه ایثارگران 5% مخصوصا در رشته های تجربی، امکان قبولی کمتری دارند چرا که از 100 نفر ظرفیت یک رشته تنها 5نفر به سهمیه ایثارگران 5% تعلق می گیرد که تعداد داوطلبان این سهمیه نیز بسیار کم است بنابراین افرادی که سهمیه 5% دارند؛ شانس قبولی کمتری دارند. در کنار سهمیه های خاص، سهمیه مناطق را نیز در کنکور داریم که اکثریت داوطلبان کنکور دارای این سهمیه می باشند. سهمیه منطقه 1 به شهر های بزرگ و منطق 1تا 19 تهران تعلق می گیرد. معمولا قبولی سهمیه منطقه 1 سخت تر است چرا که تعداد داوطلبان خیلی بیشتری دارد. سهمیه منطقه 2 به شهرهای کوچک تر و منطقه 20 تهران تعلق دارد. این سهمیه قبولی فوق العاده ای دارد. چرا که بیشترین ظرفیت سهمیه مناطق به داوطلبان منطقه 2 تعلق می گیرد. مثلا اگر رتبه شما 3500 شود اگر سهمیه ایثارگری 25% داشته باشید؛ امکان قبولی پزشکی پردیس و آزاد دارد ماا 3500 سهمیه 5% امکان قبولی در رشته های پیرا پزشکی را به سختی دارد چه برسد به پزشکی. همچنین 3500 سهمیه منطقه 1 نیز امکان قبولی پزشکی ندارد اما 3500 سهمیه منطقه 2 مانند داوطلبان ایثارگر، امکان قبولی پزشکی پردیس و آزاد را دارا می باشد. سهمیه منطقه 3 به داوطلبان مناطق محروم مربوط می شود که به دلیل تعداد محدودی که هستند ظرفیت کمتری نیز به آنها تعلق می گیرد. جالب است بدانید که داوطلب منطقه 3 با رتبه 3500 باید به رشته های مشترک و علوم پایه فکر کند. بنابراین توجه به سهمیه در زمان انتخاب رشته کنکور بسیار مهم می باشد.
7- شناخت شهر ها و امکانات رفاهی
اگر می خواهید در زمان انتخاب رشته، سایر شهر ها نیز در فرم خو وارد نمایید؛ بعد از توجه به بومی گزینی بهتر است امکانات رفاهی هر شهر را نیز بررسی کنید. صحبت از چندین سال تحصیل و زندگی در آن شهر است بنابراین عامل مهمی در اولویت بندی انتخاب رشته آزمون سراسری می باشد. در انتخاب یک شهر در ابتدا باید عوامل زیر را در نظر بگیرید:
-مسیر رفت و آمد ( وسائل حمل و نقل، جاده، اتوبوس، قطار، هواپیما و …)
-امکانات رفاهی شهر مورد نظر و دانشگاه ( خوابگاه و…)
-امنیت اجتماعی شهر
-مسافت ( دوری و نزدیکی از خانواده)
-هزینه های زندگی در شهر مود نظر ( مثلا هزینه های زندگی در شهرهایی مانند تهران و کیش بسیار بالا می باشد)
-سازگاری با آب و هوا ( سردسیری و گرمسیری)
8- توجه به بومی گزینی
متاسفانه اینقدر مبحث بومی گزینی در انتخاب رشته سخت است که خیلی ها به آن توجهی نمی کنند. در صورتی که توجه به بومی گزینی موجب می شود که شانس قبولی افراد بالاتر برود. گزینش هر رشته در دانشگاه متفاوت است. برخی از رشته های گزینش کشوری دارند؛ بنابراین تفاوتی ندارد که شما کدام شهر را در ابتدا انتخاب کنید. برخی گزینش ناحیه ای وقطبی دارند. در این جا بومی گزینی مطرح است. مثلا رشته های علوم پایه کشوری است در این رشته ها محدودیتی ندارد که کدام شهر اول زده شود و تاثیری بر قبولی ندارد.
اما رشته های حساس مثل پزشکی و .. گزینش ناحیه ای یا قطبی دارند که ممکن است هر سال متفاوت شود. در این نوع گزینش، پینش شهر ها اهمیت بیشتری پیدا می کند. مثلا فردی که ساکن تهران است اگر شهر های مربوط به ناحیه و قطب خود را انتخاب کند، شانس قبولی او بیشتر است. مثلا با اینکه دانشگاه قزوین رتبه بهتری می خواهد برای داوطلبان استان تهران شانس بالاتری دارد تا دانشگاه ایلام که رتبه بدتری برای قبولی نیاز دارد. همچنین تفاوت ناحیه و قطب در این است که قطب محدوده شهر های بیشتری را در بر می گیرد.
ناحیه 1 |
البرز- تهران- زنجان- سمنان-قزوین- قم – مرکزی |
قطب 1 |
البرز- تهران- زنجان- سمنان-قزوین- قم – مرکزی- گلستان- مازندران- گیلان |
ناحیه 2 |
آذربایجان شرقی- آذربایجان غربی- اردبیل |
قطب 2 |
خراسان رضوی- خراسان شمالی- خراسان جنوبی – سیستان و بلوچستان – کرمان |
ناحیه 3 |
اصفهان – چهارمحال بختیاری- یزد |
قطب 3 |
آذربایجان شرقی- آذربایجان غربی- اردبیل- کردستان- کرمانشاه / همدان |
ناحیه 4 |
سیستان و بلوچستان – کرمان |
قطب 4 |
اصفهان – چهارمحال بختیاری- یزد- ایلام- لرستان- خوزستان |
ناحیه 5 |
بوشهر- فارس- کهکیلویه و بویر احمد – هرمزگان |
قطب 5 |
بوشهر- فارس- کهکیلویه و بویر احمد – هرمزگان |
ناحیه 6 |
کردستان- کرمانشاه / همدان |
|
ناحیه 7 |
ایلام- لرستان- خوزستان |
|
ناحیه 8 |
خراسان رضوی- خراسان شمالی- خراسان جنوبی |
|
ناحیه 9 |
گلستان- مازندران- گیلان |
|
9- حدود رتبه قبولی
یکی از بیشترین کارهایی که داوطلبان از بعد از کنکور تا زمان انتخاب رشته انجام می دهند؛ تخمین رتبه و حدود رتبه قبولی می باشد. نرم افزار های تخمین رتبه متاسفانه خیلی قوی نیستند. بهتر است به جای اینکه زمان خود را بر اساس آمار و احتمال هدر دهید به آشنایی با قوانین انتخاب رشته بپردازید. چرا که تخمین رتبه و قبولی بر اساس سال های قبل می باشد و در انتخاب رشته با توجه به تغییرات عظیمی که در کنکور سراسری رخ داده است به هیچ عنوان نمی توان به این آمار قبولی ها اکتفا کرد. حدود رتبه قبولی تنها برای آشنایی اولیه می باشد و به هیچ عنوان مبنای انتخاب رشته خود را جدول تخمین رتبه قرار ندهید.
انتخاب رشته تجربی
حال که اصول کلی و قوانین انتخاب رشته سراسری در کنکور 1403 را به شما آموزش دادیم؛ نوبت به آموزش نکات مهم در رابطه به انتخاب رشته تجربی می رسد. تعداد شرکت کنندگان کنکور سراسری بیش از 500 هزار نفر می باشد و بیشترین محدودیت در دانشگاه و رشته های را دارد. رشته های پر طرفدار ان ظرفیت کمی دارند و شانس قبولی در این رشته بسیار پایین است. بنابراین بیشترین میزان دقت مربوط به انتخای رشته تجربی می باشد. اگر تنها در اولویت بندی یک انتخاب، اشتباه کنید کل نتیجه قبولی شما تغییر می کند. مثلا اگر شما در انتخاب 23 قبول شوید و بعد از انتشار کارنامه سبز متوجه شوید که می توانستید در انتخاب 24 هم قبول شوید؛ نباید پشیمان شوید. اگر دچار این پشیمانی شوید یعنی انتخاب رشته شما اشتباه بوده است. بنابراین چیدمان انتخاب رشته کنکور سراسری بسیار مهم است.
در انتخاب رشته تجربی باید بر اساس رتبه ای که کسب کرده اید بهترین نتیجه را دریافت کنید یادتان باشد هیچ کس با رتبه در سهمیه 20 هزار نمی تواند پزشکی و پیرا پزشکی قبول شود. بنابراین احساسی نشوید و فریب تبلیغات دروغین را نخورید. در انتخاب رشته تجربی، سخت ترین انتخاب رشته مربوط به رتبه های 1500 تا 7000 می باشد. چرا که این افراد می توانند هم بهترین قبولی را داشته باشند و هم بدترین قبولی را. یکی از مشکلات در انتخاب رشته این افراد این است که تعداد انتخاب ها بیش از 150 تا می شود و حال باید حذف کد رشته ها اصولی و با دقت صورت بگیرد.
در انتخاب رشته تجربی توجه به رشته های مشابه اهمیت دارد. اگر رتبه شما برای قبولی در رشته مورد نظرتان کافی نیست می توانید از رشته های مشابه استفاده کنید. چرا که در نهایت در ادامه تحصیل و بازار کار می توانند مشابه شوند و شما را به هدفتان برساند.
رشته های مشابه عبارتند از :
-اگر فردی علاقه به رشته پزشکی دارد؛ بیشترین رشته مشابه با پزشکی اتاق عمل می باشد که واحد های مشترک بسیار زیادی دارد و همچنین تا مقطع دکتری امکان ادامه تحصیل دارد. این افراد در خیلی از مواقع دستیار اول یک پزشک می شوند و مانند یک پزشک به عمل جراحی می پردازند.
-افرادی که به رشته داروسازی علاقه دارند، رشته شیمی کاربردی در مقاطع ارشد و دکتری به داروسازی شبیه می شود. داروساز امکان تاسیس و اداره داروخانه را دارد اما دکتری شیمی در کارخانه های داروسازی به ساخت دارو مشغول می شود.
-علاقه مندان به رشته فیزیوتراپی می توانند در رشته کاردرمانی وارد شوند که در مقطع کارشناسی ارشد می توان وارد فیزیوتراپی شد.
-علاقه مندان به دندان پزشکی می توانند با حدود رتبه 3 الی 4 هزار در رشته پروتز دندانی وارد شوند که واحد های مشترک زیادی با دندان پزشکی دارد و رشته نوظهور و خوبی می باشد.
-علاقه مندان به دانشگاه فرهنگیان که مجاز به انتخاب کد رشته های این دانشگاه نشده اند می توانند در رشته های علوم پایه تحصیل کنند و سپس وارد آزمون استخدامی آموزش و پرورش شوند.
بنابر توضیحات داده شده انتخاب رشته تجربی حساس ترین انتخاب رشته کنکور سراسری می باشد و بدون تجربه و تخصص، داشتن یک انتخاب رشته خوب امکان پذیر نیست. چرا که در نظر گرفتن تمامی این نکات در کنار هم کار را سخت می کند که باید با دقت بالا انجام پذیرد.
انتخاب رشته ریاضی
در انتخاب رشته ریاضی رتبه بندی دانشگاه ها مهم ترین عامل در چیدمان است. همچنین تنوع رشته های فنی و مهندسی انتخاب را سخت می کند. در انتخاب رشته ریاضی در ابتدا باید رشته های مورد علاقه لیست شود. سپس بر اساس اولویت بندی رشته ها، رشته های مشابه را نیز وارد کنید. مثلا فردی که علاقه زیادی به رشته مهندسی مکانیک دارد می تواند مهندسی شیمی دانشگاه های خوب را نیز در انتخاب های خود وارد کند. یا مثلا علاقه مندان به رشته برق می توانند به رشته مهندسی پزشکی نیز فکر کنند. افرادی که علاقه به مهندسی صنایع دارند می توانند به مدیریت صنعتی نیز فکر کنند چرا که رشته صنایع ترکیبی از رشته مهندسی و مدیریت می باشد. رشته معماری و مهندسی عمران معمولا در یک گروه قرار می گیرند. افرادی که به کامپیوتر علاقه دارند توجه کنند که رشته علوم کاپمیوتر کمترین شباهت را به رشته کامپیوتر دارد و علی رغم توجه داوطلبان و مشاوران، رشته جایگزین مهندسی کامپیوتر، آمار و ریاضیات پایه می باشد.چرا که آمار قبولی در مهندسی کامپیوتر پایین است اما علاقه مندان به رشته بسیار زیاد هستند. برای همین باید با رشته های جایگزین به خوبی آشنا باشید.
همچنین رشته هایی که کمتر مورد توجه قرار گرفته اند اما بازار و آینده بسیار خوبی دارند. مانند فیزیک مهندسی که در کارشناسی ارشد به مهندسی اپتیک ولیرز می رسد که در حال حاضر بازار کار بسیار خوبی دارد یا رشته آمار که هم اکنون جز پر درامد ترین ها می باشد. بنابراین در انتخاب رشته خود با استفاده از این نکات می توانید شانس قبولی خود در دانشگاه های سراسری را افزایش دهید.
یکی از بدی های انتخاب رشته ریاضی این است که تمامی رشته های فنی و مهندسی در دانشگاه های آزاد و بدون کنکور ارائه می شود. بنابراین بازار کار اشباعی دارند. اما اگر داوطلب بتواند با یک انتخاب رشته خوب در دانشگاه خوب و سراسری روزانه یا شبانه پذیرفته شود؛ می تواند تضمینی بر آینده کاری او باشد. چرا که رقابت داوطلبان ریاضی در رشته دانشگاهی نیست بلکه در نوع دانشگاه می باشد.
انتخاب رشته انسانی
در 2 سال اخیر تعداد شرکت کنندگان کنکور انسانی بیش از 3 برابر شده است. سختی انتخاب رشته انسانی در این است که اکثر رشته های ان به صورت مشترک ارائه می شود. مثلا رشته مدیریت که از طریق تجربی و ریاضی هم می توان وارد شد. یا رشته روانشناسی. همین امر ظرفیت این رشته ها را محدود می کند و قبولی را سخت. رشته انسانی حتی بیشتر از رشته تجربی نیاز به چیدمان دارد چرا که ممکن است داوطلب حتی با رتبه 600 هم نتواند قبول شود. برای انتخاب رشته انسانی چند نکته مهم را در نظر داشته باشید. از آنجایی که رشته های پرطرفدار نیاز به رتبه خیلی خوب دارند؛ باید با رشته های مشابه بیشتر آشنا شوید که عبارتند از :
-علاقه مندان به رشته روانشناسی می توانند وارد رشته های علوم تربیتی و مشاوره شوند
-علاقه مندان به مدیریت، رشته های اقتصاد و حسابداری را انتخاب نمایند
-علاقه مندان به حقوق می توانند وارد رشته های فقه و حقوق و فقه و مبانی حقوق شوند با این تفاوت که رشته فقه و حقوق واحد های عربی بیشتر دارد و فقه و مبانی بعد ار اتمام تحصیل فرد باید 2 سال در یک دفترخانه کار کند و سپس وارد ارشد حقوق شود و یا در آزمون کانون وکلا شرکت کند.
انتخاب رشته هنر و زبان
انتخاب رشته هنر و زبان دانشگاه سراسری نیز، از طریق همان فرم 150 تایی صورت می گیرد که حال در کارنامه کنکور خود باید بخش مجاز شدن در هر دوره را بررسی کنید.برای انتخاب رشته هنر و یا زبان باید در کنکور این رشته ها شرکت کرده باشید. تنها نکته مهم در انتخاب رشته هنر این است که متاسفانه نیاز به رتبه بسیار عالی برای انتخاب رشته دارد. یعنی رتبه های بیشتر از 400 نباید امیدی به قبولی داشته باشند چراکه ظرفیت و دانشگاه های رشته هنر بسیار محدود است.
چگونه انتخاب رشته کنیم؟
در کنار تمامی توضیحات داده شده برای انتخاب رشته، حال نوبت به این می رسد که چگونه انتخاب رشته کنیم و فرم 150 انتخاب خود را کامل کنیم؟ برای اینکه بتوانید یک انتخاب رشته خوب داشته باشید باید قدم به قدم و مرحله به مرحله این اقدامات را انجام دهید:
- تمامی رشته های مورد علاقه خود را به ترتیب اولویت بندی لیست کنید.
- رشته های مشابه را در کنار علاقه مندی های خود وارد کنید و آنها را نیز شماره گذاری کنید.
- شهرهای مورد نظر خود را نیز یادداشت و اولویت بندی کنید.
- دوره های دانشگاهی اعم از روزانه و شبانه و .. را بر اساس مدرک و یا شهریه اولویت بندی کنید.
- بر اساس اولویت بندی های انجام شده تمامی کد رشته های مورد نظر را دفترچه انتخاب رشته استخراج کنید.
- کد رشته ها را براساس بیشترین تا کمترین میزان علاقه مندی و بر اساس استراتژی از 1تا 150 شماره گذاری کنید.
- مراقب باشید که 10 % انتخاب های شما خوشبینانه، 50% انتخاب های واقع بینانه و 40% انتخاب های قطعی داشته باشید.
در کنار این 7 مرحله انتخاب رشته شما می تواند بر اساس نوع چیدمان به انتخاب رشته بر اساس رشته، انتخاب رشته بر اساس دانشگاه، انتخاب رشته بر اساس دوره تقسیم بندی شود که نحوه انتخاب هر کدام را آموزش می دهیم.
اولویت بندی رشته ها |
رشته های مشابه |
اولویت بندی شهر ها |
اولویت بندی دوره ها |
1- |
|
|
|
2- |
|
|
|
3- |
|
|
|
4- |
|
|
|
انتخاب رشته بر اساس رشته
این نحوه چیدمان به این گونه است که داوطلب به یک رشته بسیار بسیار علاقه دارد و برای او فرقی ندارد که در چه دوره و دانشگاهی پذیرفته شود. مثلا رشته پزشکی را در همه دانشگاه ها و دوره ها انتخاب می کند. مثلا انتخاب رشته عمدتا شامل رشته پزشکی در دوره روزانه همه شهر ها، دوره های پردیس خودگردان و دانشگاه آزاد می باشد. اگر در این سبک از انتخاب رشته، رتبه بندی دانشگاه، انتخاب شهر برای اساس عوامل توضیح داده شده، انتخاب کد رشته های واقع بینانه و.. رعایت شود می تواند جز انتخاب رشته های خوب دسته بندی شود.
انتخاب رشته بر اساس دانشگاه
متاسفانه بدترین نوع انتخاب رشته، انتخاب رشته بر اساس دانشگاه می باشد. در این سبک از چیدمان داوطلب اصلا توجهی به رشته ندارد و برای او فقط دانشگاه مهم است. مثلا با اینکه علاقه ای به رشته مهندسی پلیمر ندارد اما آن را در دانشگاه امیر کبیر انتخاب می کند چرا که عاشق دانشگاه امیر کبیر است. یادتان باشد که دانشگاه 4 سال است وتمام می شود اما شما با رشته تحصیلی تان باید کار پیداکنید، ادامه تحصیل دهید و … بنابراین بر اساس دانشگاه انتخاب رشته نکنید.
انتخاب رشته بر اساس دوره
این دسته از داوطلبان به دلیل شهریه زیاد دانشگاه ها دوره های شبانه و پردیس خودگردان و .. را انتخاب نمی کنند. و فقط کد رشته های روزانه را وارد فرم خود می کنند .توصیه ما به این دسته از داوطلبان این است که در انتهای انتخاب رشته خود دانشگاه های شبانه و غیر انتفاعی و پیام نور که به نسبت پردیس خودگردان هزینه معقول تری دارند را وارد کنند گه اگر پذیرفته شدند و ثبت نام هم نکردند، محرومیت نداشته باشند. اما وارد نکردن این کد رشته ها در سایت سازمان سنجش شانس قبولی افراد را بسیار کم می کند.
انتخاب رشته دانشگاه آزاد
در کنار انتخاب رشته دانشگاه سراسری، انتخاب رشته دانشگاه آزاد را نیز پیش رو داریم که شانس قبولی را افزایش می دهد. انتخاب رشته دانشگاه آزاد نیز دارای 100 انتخاب در رشته های با کنکور به جز 4 رشته اصلی تجربی( پزشکی، داروسازی، دندان پزشکی، دامپزشکی) می باشد و همچنین در رشته های بدون کنکور بدون محدودیت می توانید فرم های 20 تایی را تکمیا کنید و فقط کافی است به تعداد انتخاب رشته های خود، کارت خریداری نمایید. مثلا داوطلبی که رشته اصلی او تجربی می باشد در انتخاب رشته با کنکور دانشگاه آزاد باید فقط در رشته تجربی انتخاب زشته کند ولی می تواند یک فرم 20 تایی انتخاب رشته بدون کنکور در رشته ریاضی داشته باشد؛ یک فرم در انتخاب رشته انسانی، یک فرم در هنر و یک فرم در زبان و یک فرم نیز در بدون کنکور تجربی یعنی در نهایت می تواند 6 انتخاب رشته جداگانه داشته باشد و 6 عدد کارت نیز تهیه کند و در انتها 6 قبولی دریافت می کند که یکی را می تواند انتخاب کند.
انتخاب رشته دانشگاه آزاد نیز مانند دانشگاه سراسری اولویت بندی و چیدمان دارد با این تفاوت که فرم انتخاب رشته را باید از سایت دانشگاه آزاد وارد نمایید. زمان انتخاب رشته دانشگاه آزاد تقریبا در اواخر مرداد ماه اعلام می شود و تا هفته سوم شهریور ادامه دارد.
جدول هزینه های دانشگاه آزاد
دانشگاه آزاد هم جز دانشگاه های پر هزینه می باشد و دوره های مازاد آن هزینه ای 2برابر دانشگاه های پردیس خودگردان دارد. اما اگر از نظر مالی مشکلی نداشته باشید؛ قبولی در دوره مازاد آزاد در رشته های پزشکی خیلی سخت نیست. جدول هزینه های دانشگاه آزاد در هر ترم نیز به شرح زیر می باشد:
رشته های مهندسی |
علوم پایه |
علوم انسانی |
هنر |
علوم پزشکی |
5/4 الی 7 میلیون |
5/4 الی 5/6 میلیون |
4 الی 6 میلیون |
5/3 الی 5 میلیون |
8 الی 11 میلیون |
انتخاب رشته بدون کنکور سراسری
دانشگاه سراسری نیز مانند دانشگاه آزاد یک فرم جداگانه برای انتخاب رشته های بدون کنکور دارد. این فرم دارای 100 انتخاب از میان تمامی رشته های تجربی، ریاضی، انسانی و هنر و زبان می باشد. که معمولا دوره های غیر اتنفاعی و پیام نور کد رشته های فراوانی در انتخاب رشته بدون کنکور ارائه می دهند. برای این انتخاب رشته، رتبه کنکور اصلا اهمیتی ندارد و حتی اگر غیر مجاز شده باشید بر اساس معدل خود می توانید اولویت بندی و انتخاب رشته نمایید. فقط کافی است تا قوانین چیدمان راکه توضیح دادیم؛ رعایت نمایید. انتخاب رشته بدون کنکور همزمان با انتخاب رشته با کنکور دانشگاه سراسری شروع می شود و تا اواسط شهریور ماه فرصت دارد.
نحوه ورود به سایت سازمان سنجش
بعد از اجرای اقدامات آموزش داده شده، حال باید انتخاب های خود را وارد سایت سازمان سنجش نمایید که بر اساس کد رشته 5 رقمی هر رشته باید واردکنید که این بخش حساس ترین مرحله در انتخاب رشته کنکور می باشد. چرا که اگر تنها یک عدد 2و3 اشتباه وارد شود؛ می تواند نتیجه قبولی، شهر و رشته و دانشگاه شما را کامل تغییر دهد. برای نحوه ورود به سایت سازمان سنجش و ثبت انتخاب رشته مراحل زیر را باید طی کنید:
- در ابتدا که وارد سایت سازمان سنجش می شوید، در حاشیه سمت راست صفحه در نوار های رنگی، وارد بخش اول یعنی نوار قرمز رنگ سراسری شوید.
- در مرحله بعدی روی گزینه انتخاب رشته کنکور سراسری کلیک کنید.
- صفحه ای که در مقابل شما ظاهر می شود را مطالعه کنید و در انتها عبارت« اطلاعیه های دفترچه راهنمای انتخاب رشته کنکور سراسری 1403 را مطالعه نموده ام» را انتخاب نمایید و تایید و ادامه را انتخاب کنید.
- سپس از میان سه روش ورود، می توانید یک روش را انتخاب نمایید و سپس دکمه ورود را انتخاب نمایید.
- در مرحله آخر صفحه ای که پیش روی شما نمایان می شود؛ اطلاعات شخصی خود را وارد نمایید و در ادامه صفحه کد رشته های خود را خیلی دقیق وارد نمایید.
- بعد از وارد کردن هر کد رشته، نام رشته و دانشگاه و دوره در مقابل ان نمایان می شود که حتما با انتخاب رشته خود آن را چک کنید که دچار اشتباه نشوید.
- در نهایت قبل از تایید نهایی و دریافت کد رهگیری ثبت نام، یک مرتبه دیگر انتخاب های خود را کنترل نمایید
- تایید نهایی را انتخاب کنید و کد پیگیری خود را تا شهریور ماه و اعلام نتایج پایانی نزد خود نگه دارید.