مدیریت استرس سر جلسه کنکور
ممکن است با داوطلبانی مواجه شده باشید که با نزدیک شدن به کنکور ناگهان دچار استرس و اضطراب می شوند. بسیاری از این متقاضیان کسانی هستند که به خوبی درس خوانده اند و آمادگی لازم را برای کنکور دارند، اما خودشان دلیل این مشکل را نمی دانند، بنابراین اگر قصد دارید قبل از ورود به دانشگاه با نحوه کنترل استرس و راه های کاهش آن آشنا شوید. تا پایان این مقاله با ما همراه باشید.
اگر چه میزان استرس در انجام برخی کارها از جمله شرکت در امتحان طبیعی است، اما باید به این نکته توجه کنید که کنکور مانند سایر آزمون ها امتحانی است و هیچ تفاوتی با آزمون های دیگر ندارد. بسیاری از متقاضیان سال های اخیر که کنکور را تجربه کرده اند این موضوع را تایید می کنند و حتی برخی از آنها که استرس داشتند، اکنون از یادآوری این مشکل و علت استرس خود متعجب می شوند. اگر داوطلبی هستید که در حین آمادگی برای کنکور دچار استرس شده اید و احساس می کنید که این استرس می تواند در سر جلسه کنکور نیز شما را درگیر کند، باید از هم اکنون برای رفع این موضوع تلاش کنید و موارد ذکر شده در زیر را رعایت کنید. تست های سرعت خود را در خانه چه در زمان تست های آزمایشی و چه در هنگام کنکور.
باز هم تکرار می کنیم که کنکور مانند تست های دیگر شما تستی است و حتی ممکن است از برخی از آنها راحت تر باشد. در عین حال وجود کمی اضطراب باعث افزایش میزان یادگیری و دقت شما در پاسخگویی به سوالات می شود. اضطراب زمانی نگران کننده است که بر عملکرد فرد تأثیر منفی بگذارد. البته باید مرز بین اضطراب عادی و غیرطبیعی را بشناسید و سعی کنید آن را برطرف کنید.
مهم ترین دلایلی که باعث ایجاد استرس درجلسه کنکور می شود؟
عوامل اصلی استرس در کنکور تقریبا برای همه داوطلبان یکسان است. برخی از عوامل نیز منحصر به فرد هستند و تحت شرایط خاص نامزدها، ممکن است درجه خاصی از استرس را تجربه کنند. در اینجا دلایل اصلی ذکر شده است:
• باورهای غلط
• روش های بد مطالعه
• اختلالات روانی
• عوامل فیزیکی مانند تغذیه و ورزش
• استرس در حین مطالعه
• استرس بعد از مطالعه
• نداشتن اطلاعات کافی در مورد امتحان
• دخالت بیش از حد والدین
• افزایش غیر منطقی انتظارات برای عملکرد و نتایج
• عدم تغذیه کافی
چند روش عالی برای کنترل استرس کنکور
یکی از مهم ترین و سرنوشت ساز ترین مراحل زندگی هر فردی، قبولی در کنکور است. این مشکل باعث نگرانی جدی داوطلبان این آزمون اصلی شده است. به همین دلیل رفع و کنترل استرس کنکور به دغدغه بسیاری از داوطلبان تبدیل شده است. اما قبل از پاسخ به این سوال که چگونه قبل از کنکور استرس نداشته باشیم، باید ریشه های آن را بررسی کنیم.
یکی از علل استرس در بین داوطلبان عدم آمادگی برای رسیدن به هدف مورد نظر است. این عدم آگاهی می تواند به دلیل عدم پشتکار، عدم تمرکز یا مهمتر از همه فراموشی مطالب باشد. پس بهتر است یاد بگیریم برای کنکور چگونه درس بخوانیم تا فراموش نکنیم؟ برای افزایش تمرکز نکاتی را برای افزایش تمرکز در مطالعه با افراد رده بالا به شما پیشنهاد می کنیم چرا که این افراد می توانند الگوی خوبی در رابطه باشند.
اما عامل مهم دیگری که در بسیاری از کاندیداها قابل مشاهده است، انتظارات نادرست خانواده، دوستان و اطرافیان است که ممکن است در جهت استعداد، علاقه و انگیزه فرد نباشد. این مشکل در بین داوطلبان کنکور تجربی بیش از سایر رشته ها به چشم می خورد و متأسفانه منجر به تصمیم گیری ضعیف در بین جوانان می شود.
نشانه های وجود استرس در جلسه امتحان
در هنگام جلسه امتحان، وجود استرس یک تجربه متداول برای اکثر افراد است. علائم و نشانههای استرس در این موقعیت میتواند از تغییرات در تنفس و ضربان قلب گرفته تا احساسات ناخوشایند و مشکلات در تمرکز و یادآوری شامل شود. عصبانیت، عرق سرد، و حتی لرزش بدن نیز از دیگر نمایانگرهای استرس در این شرایط هستند. این احساسات ممکن است بر عملکرد تحصیلی تأثیر بگذارند. اما اطلاع داشتن و توجه به این نشانهها میتواند اولین گام به سمت مدیریت استرس باشد. استفاده از تکنیکهای تنفس عمیق، تمرینات آرامش، و برنامهریزی مؤثر برای مطالعه و آمادگی، میتواند به فرد کمک کند تا با این چالشها به بهترین شکل ممکن مقابله کند و به عملکرد خود در جلسه امتحان بهبود بخشد.
نکات طلایی برای غلبه بر استرس کنکور
برای اینکه بتوانید با استرس و اضطراب امتحان مقابله کنید باید از راهکارهای مختلفی مانند افزایش اعتماد به نفس، افزایش سرعت مطالعه، برنامه ریزی دقیق، رژیم غذایی مناسب و … استفاده کنید. کنکور می تواند پله ای برای رسیدن به آینده ای درخشان و باشکوه باشد و مقابله با استرس و اضطراب با استفاده از استراتژی های مختلف می تواند عملکرد شما را در این زمان افزایش دهد.
اعتماد به نفس خود را افزایش دهید
تا حد امکان به خود انگیزه دهید و به استعدادهای خود ایمان داشته باشید. به خود بگویید “من این کار را انجام خواهم داد” و سعی کنید به هدف خود برسید.
سرعت مطالعه خود را افزایش دهید
مطالب را خودتان خلاصه و خلاصه کنید، این روش راهی برای کنترل استرس امتحان است. زمانی که دروس را یادداشت می کنید و آنها را اولویت بندی می کنید، راحتتر به آنها دسترسی خواهید داشت و با یک مرور ساده، این اسناد بار دیگر ملکه ذهن شما خواهند شد. این کار روند خواندن شما را تسریع می کند. مهارت های مطالعه بسیار مهم است، پس از آنها غافل نشوید.
برای کاهش استرس برنامه ریزی کنید
برنامه ریزی دقیق و صحیح عاملی برای کاهش استرس کنکور است وقتی برای خودت برنامه ریزی می کنی، وقتت مفید خواهد بود و وقتت تلف نمی شود. ندانستن منابع امتحانی فقط باعث ترس و استرس شما می شود، پس آن را بخوانید تا بتوانید زمان باقی مانده خود را تنظیم کنید و خود را برای داشتن نگرش مثبت به چالش بکشید. مشاوره تحصیلی می تواند بهترین تکنیک ها را در اختیار شما قرار دهد تا بهترین برنامه ریزی را در طول امتحان داشته باشید.
اهمیت تغذیه در درمان استرس ناشی از امتحان
خوردن صبحانه و مصرف ویتامین های B و C را فراموش نکنید همچنین از مصرف قند و غذاهای چرب خودداری کنید. میوه ها، آجیل ها، سبزیجات و ویتامین ها را در برنامه روزانه خود قرار دهید تا به شما در کاهش استرس و یادگیری بیشتر کمک کند. مصرف قند خود را کنترل کنید تا بیشتر دچار استرس نشوید. برای مقابله با استرس، حداقل 4 وعده میوه در روز در وعده های غذایی خود بگنجانید.
استرس کنکور را با مقایسه نکردن خود با دیگران کنترل کنید
مهمترین چیز این است که به خود و توانایی های شخصی خود اعتماد داشته باشید، پس هرگز خودتان را دست کم نگیرید. مدام خود را با افراد دیگر و اطرافیانتان مقایسه نکنید، زیرا استعداد و ویژگی های هر فرد متفاوت و خاص است.
قبل از آزمون به اندازه کافی بخوابید
یکی از مشکلات اساسی، اطمینان از شرایط استراحت و خواب متقاضیان برای کسب نتایج خوب در کنکور است. درست است که در تلاش برای قبولی در کنکور هستید، اما باید به فکر سلامت جسمی و روحی خود نیز باشید. بنابراین، با یک برنامه منظم خواب و مطالعه، استرس زیادی را کاهش داده اید و استرس و اضطراب را درمان کرده اید.
بهبود خلق و خو و استراحت
داوطلبان باید استراحت و تفریح را در بین درس های خود در نظر بگیرند تا بتوانند در امتحان بهتر عمل کنند. مطالعه مداوم شما را خسته می کند و این می تواند طراوت و بهترین عملکرد را از شما بگیرد. پس روحیه شادی خود را تقویت کنید تا استرس نداشته باشید.
زمان خود را مدیریت کنید
گاهی اوقات علت استرس و اضطراب ناتوانی در ایجاد یک برنامه زمانی کامل است. زمان خود را تقسیم کنید و برای خود برنامه خاصی داشته باشید. برای هر کار زمان مشخصی تعیین کنید. استرس خود را با مدیریت زمان کنترل کنید.
شرکت در آزمون آزمایشی
شرکت در کنکور آزمایشی یکی از اساسی ترین کارهایی است که داوطلبان قبل از کنکور باید انجام دهند. با یک جمع بندی خوب و خلاصه متون درسی، نکات مهم هر درس را یاد می گیرید و می توانید استرس امتحان را کاهش دهید.
ورزش کنید
با ورزش روحیه خود را شاداب تر کنید. زیرا ورزش باعث افزایش جریان خون و افزایش پاسخ مغز به استرس می شود. 40 دقیقه پیاده روی هر روز تاثیر مثبتی بر مدیریت استرس خواهد داشت.
نقش مشاوره در کنترل استرس آزمون کنکور
مشاهده می شود که برخی از داوطلبان هنگام صحبت با بهترین مشاور آزمون در سایت رتبه شو می گویند که نمی توانند استرس خود را تحمل کنند. در ضمن این سوال برای بسیاری از آنها این است که چگونه قبل از جلسه امتحان استرس نداشته باشیم؟ حقیقت این است که کنترل استرس امتحان نه تنها به عملکرد داوطلب نیاز دارد، بلکه به همکاری والدین نیز نیاز دارد. و می توانند تاثیر بسیار چشمگیری در آرامش داوطلب داشته باشند.
در بالا به 10 نکته طلایی برای غلبه بر استرس کنکور اشاره کردیم، اما یادآوری چند نکته دیگر خالی از لطف نیست. مثلا بررسی محتوا را جدی بگیرید. زیرا بدون تجدید نظر احتمال فراموشی مطالب بسیار زیاد است. این خود به ایجاد اضطراب در شما کمک می کند و همچنین زمان شما را برای خواندن مطالب دیگر محدود می کند.
همچنین سعی کنید در مورد نگرانی های خود با دوستان، خانواده یا افرادی که با آنها احساس راحتی می کنید صحبت کنید. با این حال، رایج ترین سوال در بین متقاضیان این است که چگونه برای موفقیت مطالعه کنیم؟ برای این کار مهم ترین کار مشاوره و برنامه ریزی است.
نتیجهگیری
مدیریت استرس کنکور نیازمند شناخت علل آن و اتخاذ رویکردهای متنوع برای کنترل و کاهش آن است. این شامل تقویت اعتماد به نفس، بهبود روشهای مطالعه، برنامهریزی مناسب، تغذیه سالم، ورزش و استفاده از مشاوره است. همچنین، داشتن خواب کافی و اجتناب از مقایسه خود با دیگران نیز در کاهش استرس موثر است.
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.